Tuesday, 31 May 2016

Proizvodnja kalemova vinove loze

El. pošta Štampa PDF

Englesko spajanje na jezičak je način kalemljenja u vinogradarstvu kojim se proizvodi sadni materijal. Kalemljenje se izvodi u periodu mart-april, a podešava se tako da okalemljene reznice budu u zagrijanoj prostoriji-stratifikali, u periodu najintenzivnijeg stvaranja kalusa, prema vrsti i sorti loze.

Reznice loznih podloga izvadjene iz trapa, potapaju se oko 3 dana u bazene sa tekućom vodom, da bi nadoknadile izgubljenu vodu i postale pogodnije za kalemljenje. Sa reznica se skidaju sva okca, a ispod donjeg okca pravi se rez na 2-3 mm.

Reznice plemenite loze potapaju se u vodu oko 24 sata. Plemka za kalemljenje priprema se tako što se iznad okca ostavi dio članka (internodija) dužine do 1 cm. Presjek mora biti blago kos sa suprotne strane okca. Ispod okca ostavi se dio članka do slijedećeg kosog reza.

Poslije pripreme reznice podloge i plemke za kalemljenje, kalemar uzima reznicu podloge i na njoj sa strane gde je bilo okce pravi kos rez, presjekom dužine 1,5 puta dužim od prečnika reznice. Na gornjoj trećini kosog presjeka reznice pravi se jezičak idući nožem do osnove presjeka, vodeći računa da ne vrši cijepanje. Na plemci sa iste strane okca pravi se identičan zahvat, poslije čega se vrši uklapanje jezičaka.
 

 


 

 Nalazite se :  Početna Vinova loza Proizvodnja kalemova

Gostiju na mreži

Imamo 10 gostiju na mreži
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas136
mod_vvisit_counterJuče223
mod_vvisit_counterOve sedmice359
mod_vvisit_counterProšle sedmice1474
mod_vvisit_counterOvaj mjesec7959

Vrijeme

An error occured during parsing XML data. Please try again.